Evalueren Van Het Functioneren Van Medewerkers, Een Project Binnen Een Traject Naar Ziekenhuisaccreditatie
Essay by Ilse De Keersmaecker • June 12, 2016 • Case Study • 2,867 Words (12 Pages) • 1,318 Views
Essay Preview: Evalueren Van Het Functioneren Van Medewerkers, Een Project Binnen Een Traject Naar Ziekenhuisaccreditatie
[pic 1]
Faculteit geneeskunde en gezondheidswetenschappen
Academiejaar 2015-2016
Evalueren van het functioneren van medewerkers,
een project binnen een traject naar ziekenhuisaccreditatie
Ilse De Keersmaecker
Paper voorgedragen in het masterjaar management en beleid van de gezondheidszorg, voor de opleiding Veranderingsmanagement in de gezondheidszorg
Prof. Dr. Rik Verhaeghe
1/INLEIDING: BEKNOPTE PRESENTATIE VAN HET REVALIDATIECENTRUM DE MICK
Revalidatiecentrum De Mick is een gespecialiseerd ziekenhuis met 122 erkende bedden voor revalidatie bij locomotorische, neurologische en chronische aandoeningen.
In 2012 engageerde de raad van bestuur en medische raad zich tot het behalen van een ziekenhuisbrede, internationale accreditatie volgens het normenkader van de Joint Commission International (JCI). Het traject naar accreditering werd in september 2012 opgestart en moet uiterlijk 2017 leiden tot het behalen van het accreditatielabel. Het traject naar iekenhuisaccreditering vormt de achtergrond en het bepalende kader van dit veranderproject.
Onder de talrijke uitdagingen die zich binnen dit accreditatietraject aanbieden, bevindt zich de professionalisering van het functioneringsbeleid.
2/VAN FUNCTIONERINGSGESPREKKEN NAAR EVALUATIE EN BEOORDELING VAN MEDEWERKERS
De focus en praktijk van functioneringsbeleid binnen De Mick lag bij het verpleegkundig departementen. In praktijk ontwikkelde het ziekenhuis, gestimuleerd en ondersteund door de sectorfondsen, een functioneringsbeleid gericht op retentie - en niet zozeer op prestatie. Deze “zachte aanpak” werd zeker in de hand gewerkt door de schaarste aan verplegend en verzorgend personeel. Het was de taak van leidinggevenden – en in hun eigen rechtstreekse belang - om die schaarse arbeidskrachten vooral aan boord te houden.
De actuele accreditatiegolf, meer bepaald de normen m.b.t. “kwalificatie en educatie van medewerkers” zijn verantwoordelijk voor de noodzakelijke revisie van bestaande HR-instrumenten en -processen. Ziekenhuizen die accrediteren zien zich genoodzaakt om
1/ van “ondersteunen van het functioneren” naar “beoordelen van het functioneren” te evolueren,
2/ dit beleid uit te breiden naar alle ziekenhuismedewerkers, zowel klinisch als niet-klinische
2.1/ Projectdoelstellingen:
Het functioneren van medewerkers te waarderen, uitdagen en verbeteren bij einde proeftijd (definitieve aanwerving) en tijdens de loopbaan (groei en ontwikkeling).
2.2/ Subdoelstellingen:
- Elke medewerker van De Mick heeft minstens eenmaal per periode van uiterlijk twaalf maanden een functioneringsgesprek met zijn/haar leidinggevende.
- Functioneringsgesprekken moeten noodzakelijke competenties evalueren
2.3/ Randvoorwaarden en kwaliteitseisen:
- Elke medewerker van De Mick beschikt over een actuele functieomschrijving van zijn/haar taken, verantwoordelijkheden en vereiste competenties
- Functioneringsgesprekken moeten noodzakelijke competenties evalueren:
- sterktes/zwaktes moeten expliciet benoemd en besproken worden door zowel leidinggevende als medewerker
- resulterend in acties ter verbetering/versterking van zwaktes
- en meetbare afspraken die opgevolgd worden op korte termijn
- Functioneringsgesprekken zijn formele gesprekken, gedocumenteerd en geregistreerd in het centrale personeelsdossier d.m.v. een schriftelijk verslag.
- Functioneringsgesprekken worden (op vrijwillige basis) geëvalueerd d.m.v. een online enquête.
- Evaluatiegegevens worden door de personeelsdienst verzameld en op jaarbasis besproken door de stuurgroep kwaliteit en patiëntveiligheid
- De bevindingen van de evaluaties dienen op hun beurt als input voor de functioneringsgesprekken met de leidinggevenden.
2.4/ Projectplanning:
Doorheen het accreditatietraject werd de PDCA-cyclus (verbetercyclus, W. Edwards Deming) als basisproces én kwaliteitsmodel gehanteerd. Het is een eenvoudig model, dat de essentie en systematiek van doordacht, procesmatig werken begeleidt. (Taylor, 2014)
| initiatiefase: verkenning en toetsing van praktijk aan normenkader
| 2012-Q4 |
Plan | of ontwikkelingsfase: definitie en voorbereiding
testfase:
| 2013-Q1 2013-Q2-Q3 2013-Q4 |
Do | of implementatiefase: uitvoeren en beheersen
| 2014 |
Check | of evaluatiefase: resultaat
| 2015-Q1 |
Act | of bijsturingsfase: borging, onderhoud, optimalisatie
| 2015-Q1-Q2 |
3/ AANDACHTSPUNTEN
3.1/Projectmanagement
Binnen het accreditatietraject
Een traject naar accreditatie vergt programmamanagement. De hiervoor aangeworven coördinator accreditatie neemt ook vaak de rol van projectleider op en wanneer geen projectleider dan wel -facilitator.
Projectmatig denken en werken is relatief nieuw binnen De Mick, en onwennig voor betrokken leidinggevenden en medewerkers. Het ontbreekt aan vaardigheden in het formuleren van projectdefinities of -doelstellingen, het opmaken van een gedetailleerde planning, het bepalen van mijlpalen en deliverables, uitwerken van een WBS, …
...
...